4/14/2016

Livet efter diagnosen "spannmålsallergiker"

Jag har lite dålig koll på åren, men för fem eller sex år sedan fick jag – som jag tidigare nämnt –diagnosen spannmålsallergiker. Då var jag alltså fjorton eller femton år gammal, men jag hade haft magproblem i princip hela mitt liv. Jag hade magknip som spädbarn, men vid två års ålder började det då oförklarliga illamåendet. Jag levde alltså tolv år utan att veta att min mage inte klarar av spannmålen vete, råg, korn och havre. Det har gett mig en del men, så som en mycket känslig mage.
  Innan det blev klart att jag var allergisk så trodde vi att jag hade magkatarr. Jag har inte koll på hur många olika magmediciner jag har tagit och än i denna dag äter jag medicin för att hålla min mage lugn. Ändå har jag fortfarande perioder då jag mår illa utan egentlig orsak. Just nu har jag t.ex magkatarr på riktigt. Det är ingenting nytt, jag är van vid att ha olika magproblem, men visst känns det lite onödigt när jag vet varför jag får det så lätt.
  Har du eller någon du känner magproblem som inte kan förklaras på ett enkelt sätt så uppmuntrar jag er att utforska alla möjliga orsaker. Det är lätt att gå och ta ett blodprov för att se om du är laktos- eller glutenintolerant, men i mitt fall så hjälpte inte det. Testet för glutenintolerans var negativt. Jag fick – med hjälp av en läkare som är specialiserad på allergier – helt enkelt ta bort alla sädeslag från min dagliga kost. Efter några veckor åkte jag tillbaka till sjukhuset där jag testade att äta små mängder vete/havre för att se hur jag reagerade. Jag blev alldeles röd i ansiktet, det började klia överallt på kroppen och min mage blev orolig. Jag var alltså inte intolerant, jag var allergisk. Därför var blodprovstestet negativt.

Vill du veta mer om spannmålsallergi och skillnaden mellan det och glutenintolerans kan du klicka här. Mycket bra och informativ sida!

Rebecca

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar