2/23/2017

Stor eller liten bokstav?

Tidigare i veckan höll jag en presentation om finlandssvenska skrivregler med Mikael Reuters bok Så här ska det låta (2015) som bas. Jag gick bland annat igenom regler för när man ska använda stor eller liten begynnelsebokstav. Det här var förvånansvärt intressant, så därför har jag här sammanfattat en del regler som vi kanske inte har reflekterat så mycket över förut. Alla exempel är tagen ur Reuters bok. Läs och begrunda:

Stor eller liten bokstav?

– Han är en äkta helsingforsare och hon är en äkta Vasabo.

Invånarbeteckningar som slutar på -bo ska skrivas med stor bokstav. Liten bokstav accepteras, men rekommenderas ej. Avledningar med -are skrivs däremot med liten bostav. 

– Peter Östman är ordförande för Kristdemokraterna. Han är alltså en kristdemokrat.

Politiska partier skrivs med stor bokstav, men en person som tillhör partiet (i detta fall en kristdemokrat) skrivs med liten bokstav. 

– Han jobbar på Institutet för de inhemska språken som är en språkmyndighet i staten Finland.

Centrala myndigheter och andra offentliga organ/institutioner skrivs med stor bokstav, medan beskrivande substantiv (ex. staten, regeringen, riksdagen) skrivs med liten begynnelsebokstav. 

– Jag älskar Ålandspannkaka, men jag gillar verkligen inte falukorv.

Sammansättningar med ett namn som förled skrivs med stor bokstav, men om förledet är ett geografiskt namn eller ett försvagat personnamn skriv det med liten bokstav. 

– På våren infaller palmsöndagen, annandag påsk och valborgsmässoafton. Det gör även Runebergsdagen, Kalevaladagen och Kristi himmelsfärdsdag.

Helgdagar skrivs för det mesta med små bokstäver om det inte finns en klar anknytning till namnet på en känd person eller motsvarande.



Om det här hade varit ett test, skulle du har klarat det?


Rebecca

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar